tisdag, juni 10, 2008

Tjuvlyssnat - nu i en telefon nära dig.

Syrrans Granne skriver om laglig tjuvlyssning och "Det verkliga hotet mot demokratin".



"Om en dryg vecka – den 17 juni – röstar sveriges riksdag om ett lagförslag som skall ge Försvarets radioanstalt, FRA, rätten att avlyssna all elektronisk kommunikation. All din epost, alla dina telefonsamtal, allt ditt chattande och allt ditt surfande kommer att filtreras genom FRA:s avlyssningscentral, under förutsättning att trafiken någonstans går genom en kabel som passerar landets gräns...

...Nåväl, du kanske kan lita på regeringen Reinfeldt. Hur blir det med nästa regering? Och nästa? Och den regering vi har om tjugo år. Kan du lita på den? Kan vi lita på att alla regeringar Sverige kommer att ha i framtiden kommer att respektera mänskliga rättigheter? Att de inte förföljer homosexuella? Eller muslimer? Eller judar?

Det verkar faktiskt inte som om politikerna fattar att det verktyg de nu är på väg att sätta i händerna på regeringen – möjligheten att alltid kunna avlyssna allt som alla säger – saknar begränsningar. Det krävs ingen brottsmisstanke. Det krävs inget beslut i domstol. Det krävs ingenting, förutom regeringens vilja. Det finns ingen möjlighet till granskning och inget instrument för att förhindra missbruk. Det enda som finns är regeringens goda eller onda vilja."

Och uppmanar oss att göra nånting nu, innan det är för sent. Jag nappar faktiskt på förslaget att mejla en riksdagspolitiker i alliansen. Väldigt "amerikansk aktivism" som Rasmus uttrycker det, men det känns ändå bra att göra nånting... Ifall det faktiskt skulle vara så att de inte tänkt på att om det här lagförslaget går igenom så är det oåterkalleligt. Vi lägger rätten att genomsöka elektronisk kommunikation, utan anledning och utan möjlighet till granskning utifrån, inte bara i denna regeringens, utan i alla kommande regeringars händer. Det är inte en makt jag vet om jag vill att de ska ha.

0 kommentar(er):