onsdag, februari 14, 2007

Valentines Day - Japanese style.

Alla hjärtans dag i Japan är något annorlunda än vad vi är vana vid i västvärlden. För att japanerna ska konsumera så mycket som möjligt har Alla Hjärtans Dag status som konsumtionshögtid exploderat. Här är det brukligt att tjejerna ger killarna choklad den 14:e februari. Naturligtvis finns det olika typer av Alla Hjärtans Dag-choklad.

Giri-choko: "Giri" betyder ungefär "plikt". Pliktchoklad ger man till män som man inte nödvändigtvis behöver vara förtjust i. Männen på arbetsplatsen, de som är ens sempai (seniorer) i föreningar, eller till killkompisar. Trots att den chokladen är av den billigare varianten går det nästan mest åt pengar på den eftersom man har så många att ge till.

Honmei choko: Choklad av det lite dyrare slaget. Honmei betyder favorit, så den ger man till pojkvänner eller pojkar som man önskar var pojkvänner.

Och tomo-choko som är kompischoklad.

Min kompis Kanako, som för övrigt måste köpa ca 25 chokladaskar á 20 SEK styck, berättar att ungefär tre fjärdedelar av all chokladförsäljning sker inför Alla Hjärtans Dag. Jag är inte förvånad.

För maximal konsumtion har japanerna också hittat på ytterligare en "högtid". En månad senare, den 14:e mars, är det nämligen "White Day". Tanken är att alla killar som fick choklad ska ge en vit gåva till tjejerna som de fick choklad av, vilket nästan låter ännu jobbigare än att ge alla av män man känner choklad.

Själv köpte jag choklad till tre killar. Smågrabbarna och deras pappa fick chokladpresent vid frukostbordet, de är de enda av manligt kön jag träffar idag... och man får ju ta seden dit man kommer...

0 kommentar(er):