tisdag, maj 01, 2007

Ninjahuset






Ok, så vi sticker ifrån Nara och åker till en yttepytteliten stad vars enda feature är att det har ett äkta gammalt ninjahus och ninjorna finns på allt från tåg till brunnslock. Ninjahuset är helt klart coolare än en jättebuddha. Vi blir insläppta i grupper och får en guide som pratar jättesnabbt och berättar och demonstrerar alla gömmor och hemliga dörrar som finns i rummet vi befinner oss i.

Alla andra i vår grupp är japaner. En av tanterna (det fanns många tanter) får prova att gå in genom den hemliga dörren som leder till en hemlig utgång och när hon provat klart och går och sätter sig tecknar hon åt Pojkvännen att han också borde prova. Han får en applåd av alla pensionärerna när han osäkert reser sig upp och ställer sig framför dörren. Sen börjar alla skratta. Han är rätt lång och får ducka ordentligt för att överhuvudtaget komma in genom dörren.

Lite ninjafakta: Ninjorna hade marinblå och inte svarta kläder. Detta för att bättre smälta in och se ut som bönder. (Och ninjahuset i Iga-Ueno hade utåt sett varit en bondgård där ninjorna hade brukat jorden och bara ninjat när de fick ett uppdrag.)

Och en annan vanlig missuppfattning är att ninjorna kunde gå på vatten med sina specialbyggda träskor, men det är fel! De var till för att kunna gå i dy som ofta omgav slott (smart eftersom det varken går att gå eller simma över dy) på den tiden istället för vatten.

Innan vi sticker därifrån köper jag en ninja-kitty i souvenirbutiken.

0 kommentar(er):